Centrale Post onderzoekt nieuwe locatie


Gepubliceerd: donderdag 04 juni 2020 13:19
Geschreven door: Ferry

Al sinds het begin van het Nawaka zitten de Centrale Post (CP) en de Havendienst op uithoeken van het terein zo ver mogelijk uit elkaar. Dit is ontstaan omdat de CP graag aan de weg wil zitten om ambulances op te kunnen vangen. De Havendienst daarentegen zit aan de waterkant omdat zij alle schepen moeten opvangen.

Bij eerdere Nawaka's zijn experimenten gedaan om ambulances over het water te laten komen. Dit bleek echter niet goed te gaan omdat aanrijtijden niet van toepassing zijn omdat het over aanvaar-tijden gaat. Bij aanvaren raakte de Havendienst in de stress en het duurde toch te lang voor er zorg aanwezig was.

Ook is onderzocht of het mogelijk was om alle schepen over de weg te laten komen. Met lelievletten en schouwen bleek dit goed haalbaar echter was er geen sponsor bereid om voor de kosten op te draaien voor het vervoeren van de wachtschepen.
Via het meldkamer systeem ontstaat een zeer goede relatie tussen de 2 diensten, die onder de paraplu "veiligheid" dan ook zeer goed samenwerken.

Er wordt onderzocht of het mogelijk is de diensten dichter bij elkaar te brengen. Tijdens de afgelopen dagen is gebleken dat de stewards erg goed zijn in het opvangen en begeleiden van ambulances, dus de noodzaak om aan de weg te zitten is hiermee vervallen.

De Havendienst heeft ontdekt dat het kavel tussen post havendienst en de reddingsbrigade nog te koop is. De onderhandelingen voor de koop zijn momenteel gaande. 

Er staan nog een aantal zeldzame vlaggenmasten in de weg om de bouw van de nieuwe CP mogelijk te maken, hiervoor wordt nog een oplossing gezocht. Waarschijnlijk kunnen deze vlaggenmasten in het najaar verplaatst worden. Dan zijn ze door de bloeiperiode heen en minder kwetsbaar dan in de zomerperiode. Als alles goed gaat dan kunnen beide teams buren zijn tijdens Nawaka 2022.