Foto: Jeroen Roos

Aanhoudende droogte zorgt voor veranderingen


Gepubliceerd: donderdag 04 juni 2020 15:17
Geschreven door: TdB

Dit jaar gaat de boeken in als een van de droogste zomers ooit. Gelukkig hebben we tijdens de laatste paar dagen wat regen gehad, maar het had ook anders kunnen aflopen. Omdat in de toekomst nog meer droge zomers worden voorspeld, komt de term waterscouts te vervallen. Alle groepen zullen worden omgezet naar landscoutinggroepen. De gehele vloot wordt voorzien van wielen en een rolkooi.

Het omzetten gaat in fases. In 2019 worden de admiraliteiten Kennemerland, Rond Amstel en IJ, Vechtplassen, Zuidwal, Neerlands Midden en Midden IJssel omgedoopt tot regio's. In 2020 worden de admiraliteiten Delfland, Van de Maze, Lek- en IJsselstreek, Maas en Waal, Fryske Marren en Haakse Gronden omgezet tot landscoutinggroepen. In 2021 zijn Noord-Holland Noord, Rijnland, De Biesbosch, Nederrijn en De Hanze aan de beurt en in het laatste jaar worden Zeeuwse Stromen, Limburgse en Bergse Maas, Zuid-Hollandse Stromen en Berend Botje omgezet. Dit is precies op tijd voor Nawaka 2022, dat vanaf dan bekend staat als Nalaka 2022, afgeleid van Nationaal Land Kamp. 

Tijdens Nalaka 2022 worden de subkampen vernoemd naar droge plekken op de aarde. De naam van één van de subkampen van de explorers is al bekend en zal vernoemd worden naar de Atacama-woestijn in Chili. Hier valt gemiddeld maar 0.1 tot 0.2 mm regen per jaar. Ook de voor de scouts is al iets bedacht: een subkamp zal vernoemd worden naar Luxor, de stad waar Toetanchamon begraven lag. Ook hier valt maar 1 mm regen per jaar.